Arsyet se pse keni lëkurë të thatë

Arsyet se pse keni lëkurë të thatë

Mungesa e ujit në shtresën e jashtme të lëkurës, e njohur si stratum corneum, shkakton lëkurë të thatë. Kjo shtresë përbëhet nga qeliza të vdekura të lëkurës të mbushura dendur që shërbejnë si pengesë kundër baktereve dhe ndotësve të tjerë. Kur pengesa e lëkurës është e dëmtuar, ajo nuk është në gjendje të mbajë aq lagështi sa kërkon, duke rezultuar në thatësi. Pra, çfarë e dobëson pengesën?

Faktorët mjedisorë, si moti dhe ndotja e ajrit, janë shkelësit më të zakonshëm. Ajri i ftohtë dhe i thatë mund të dehidratojë dhe të dëmtojë shtresën korneum, duke rezultuar në lëkurë të thatë. Për më tepër, uji i nxehtë dhe detergjentët e ashpër mund të heqin vajrat natyrale të lëkurës, duke përkeqësuar thatësinë.

Gjenetika, mosha dhe kushtet e lëkurës si ekzema, psoriasis dhe dermatiti seborrheik janë gjithashtu faktorë. Lëkura e thatë mund të shkaktohet nga një gjendje themelore mjekësore si diabeti, hipotiroidizmi ose sëmundja e veshkave në disa raste.

Si të shmangim lëkurën e thatë


Për fat të mirë, ka disa ilaçe shtëpiake që mund të ndihmojnë në lehtësimin e lëkurës së thatë. Qëllimi kryesor është rivendosja e barrierës mbrojtëse të lëkurës dhe ruajtja e lagështisë në lëkurë. Këtu janë disa udhëzime për të filluar:

 

Linja Aquasphera nga Keenwell është e formuluar posaqërisht për problemin e lëkurës së thatë. Kremi i ditës  AQUASPHERA - SUPER-MOISTURIZING MULTI-PROTECTIVE (Krem i ditës) dhe  AQUASPHERA - TRIPLE ACTION INTENSIVE MOISTURIZING (Krem i natës) janë produktet ideale për këtë problem.


• Për të shmangur zhveshjen e lëkurës nga vajrat e saj natyralë, përdorni një pastrues të butë dhe pa aromë.
• Menjëherë pas dushit ose larjes, aplikoni një krem hidratues në zonat e prekura.
• Shmangni dush apo banjë të gjata e të nxehta sepse uji i nxehtë do t'ju thajë edhe më shumë lëkurën.
• Vishni doreza kur pastroni enët ose aktivitete të tjera që lidhen me ujin.
• Pini shumë ujë për ta mbajtur lëkurën tuaj të hidratuar nga brenda dhe shmangni produktet e forta që përmbajnë alkool, aroma dhe irritues të tjerë.

Back to blog